Μονάδα Πύργου

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

Το γηροκομείο Πύργου «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ» συστάθηκε με Ν.Δ 4550/66 ΦΕΚ.195/3-10-66 τεύχος Α΄ περί διαθέσεως της περιουσίας των κληροδοτημάτων Διονυσίου Λ. Τσεκλένη, Γεωργίου  Λ. Τσεκλένη, Ξανθής χήρα Ευστ. Αναστασιάδου και Ιωάννου Παπαχριστόπουλου  και λειτουργεί ως κοινωφελές Ίδρυμα  με τη μορφή ΝΠΔΔ. Στις 16-10-1966 δημοσιεύθηκε με αρ. ΦΕΚ 203 ο οργανισμός διοίκησης και λειτουργίας του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Πύργου «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ».

Κατά την έναρξη της λειτουργίας του φιλοξενούσε περίπου 30 αυτοεξυπηρετούμενα ηλικιωμένα άτομα και των δύο φύλων, που προέρχονταν κατά προτεραιότητα από τον Νομό Ηλείας αλλά και από όλα τα διαμερίσματα της χώρας, ενώ έχει φτάσει να φιλοξενεί έως και 32 άτομα. Επίσης δύναται να φιλοξενήσει άτομα που χρειάζονται κοινωνική πρόνοια.
Στις 19-11-1990 δημοσιεύτηκε με αρ ΦΕΚ 152   ο νέος οργανισμός διοίκησης και λειτουργίας του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Πύργου «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ» και με το Ν 3918/2011 άρθρο 75 η τροποποίηση αυτού , ο οποίος παραμένει έως και σήμερα. Με το Ν.4025/2011 (ΦΕΚ 228 2-11-2011) που αφορά την ανασυγκρότηση φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση ΕΣΥ και άλλες διατάξεις, έγινε η συγχώνευση του Ιδρύματος  με το ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ και λειτούργησε  ως Παράρτημα του Νέου ΝΠΔΔ (ΘΧΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ) έως 23-1-2013.

Σύμφωνα με το Ν.4109/2013(ΦΕΚ 16/23-1-2013) συγχωνεύτηκε σε νέο φορέα με την επωνυμία Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Παράρτημα ΑΜΕΑ Λεχαινών (Μονάδα Πύργου).

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ

Η μονάδα Πύργου "Άγιος Χαράλαμπος" στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο 1068τμ χτισμένο σε ιδιόκτητο οικόπεδο 3700τμ. Αποτελείται από ένα όροφο υπερυψωμένο και ένα υπόγειο.
Ο όροφος διαιρείται σε 2 πτέρυγες με συνολικά 11 υπνοδωμάτια και ένα άνετο δωμάτιο απασχόλησης (καθιστικό σαλόνι, τηλεόραση). Στον όροφο λειτουργεί ο χώρος εστίασης (τραπεζαρία), τα μαγειρεία και άλλες βοηθητικές υπηρεσίες. Διαθέτει επίσης έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο κόμμωσης, ο οποίος λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα με την επίσκεψη κομμωτή. Στο χώρο του υπογείου στεγάζονται τα πλυντήρια-στεγνωτήρια.
Τους τροφίμους φροντίζουν με αγάπη και σεβασμό το προσωπικό του ιδρύματος.

 

Πίνακας Υπηρεσιών και Προγραμμάτων για τη Μονάδα Λεχαινών

Παρεχόμενες Υπηρεσίες Προγράμματα
 1. Μέριμνα για την υγεία
 2. Ατομική υγιεινή
 3. Σίτιση
 4. Ιματισμός
 
 1. Ενημέρωση - Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας
 1. Πραγματοποιούνται χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις,
 2. επισκέψεις από τοπικούς συλλόγους για συντροφιά ή ψυχαγωγία, χορό και τραγούδι καθώς και
 3. επισκέψεις δημοτικών σχολείων που παρουσιάζουν μουσικοχορευτικές παραστάσεις.
 1. 6. Ψυχαγωγία - Απασχόληση
 1. Ψυχαγωγίας (Γίνεται προσπάθεια με τοπικούς συλλόγους που εκδηλώνουν ενδιαφέρον προκειμένου να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις ψυχαγωγίας όπως πχ θεατρικές παραστάσεις ή ημερήσιες εκδρομές)
 2. Δυνατότητα φιλοξενίας των τροφίμων από τους συγγενείς
 3. Δικαίωμα ολιγόωρης ημερήσιας εξόδου (με ευθύνη του ιδίου)

ΠΟΡΟΙ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Τα έσοδα λειτουργίας του Ιδρύματος προσέρχονται κατά κύριο λόγο από:

 • Συνδρομές περιθαλπομένων, σύμφωνα με το Ν.3984/11 αρ. 66 παρ. 8
 • Εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας
 • Δωρεές, κληρονομιές κ.τ.λ.
 • Κρατική Επιχορήγηση

 

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ;

Οι ανάγκες που υπάρχουν στο Ίδρυμα είναι διάφορες ανάλογα τη χρονική περίοδο.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη από εθελοντική προσφορά κυρίως για συντροφικότητα των τροφίμων μας. Ιδιαίτερα σημαντική μπορεί να γίνει μια δωρεά ιματισμού, υπόδησης, τροφίμων, καθώς επίσης και πετρελαίου θέρμανσης.

Πάντα είναι ευπρόσδεκτες οι πρωτοβουλίες για εκδηλώσεις ψυχαγωγίας. Τέλος υπάρχει μεγάλη και συνεχή ανάγκη για διάφορες εργασίες συντήρησης του Ιδρύματος, όπως μικροεπισκευές, υδραυλικές, ηλεκτρολογικές, βάψιμο κτιρίου κ.α.